Annen kristen musikk – Stryper

Det er få andre kristne rockeband som kan måle seg med Stryper sin suksess. Dette metallbandet har levert innovativ musikk i flere tiår.

Stryper skiller seg fra mange andre religiøse artister ved at de i utgangspunktet ikke var et kristent band. Det var først etterhvert at de lot sin egen tro dominere musikken.

Fra metallband til kristent budskap

Stryper ble først grunnlagt i 1983 som Roxx Regime. Bandet holdt da til i Orange County i California i USA. Medlemmene som var med fra starten var Oz Fox på gitar, Michael Sweet på vokal, Tim Gaines på bass og Robert Sweet på trommer.

Først etter en stund endret de sin stil og gikk fra et vanlig metallband til et band med et tydelig kristent budskap. Det var da de virkelig fant seg selv og begynte på ferden mot senere suksess.

Første kristne metallband med suksess

Stryper ble det første kristne metallbandet som oppnådde kommersiell suksess. På dette tidspunktet var det få som i det hele tatt hadde hørt om sjangeren. Likevel viste Stryper vei, og ble kjent for et større publikum. I 1983 signerte bandet en platekontrakt med Enigma Records. Det var etter dette at de lanserte sitt debutalbum, «Yellow and Black Attack». Det var imidlertid albumet, «To Hell with the Devil», som førte bandet helt opp på stjernehimmelen. Dette metallalbumet solgte nemlig til platinum i USA. Dette var en bragd som de fleste kristne musikere bare kunne drømme om på den tiden. Senere så produserte de to nye album som begge solgte til gull. Den kommersielle suksessen var et faktum, og Stryper ble et band for historiebøkene.

En foreløpig slutt

I 1992 hadde medlemmene fått nok etter mange år i rampelyset. Da bestemte Stryper seg for å si farvel til musikken. Bruddet ble et sjokk for fans over hele verden som hadde gledet seg til mer musikk fra favorittbandet. Heldigvis skulle det vise seg at dette ikke var siste gang de fikk oppleve ny musikk fra Stryper.

En ny start

I 2003 fant medlemmene av Stryper sammen igjen, og dro på en ny turne. I tillegg signerte de ny platekontrakt i 2005. Stryper har senere gitt ut flere album. Fansen kan fortsatt glede seg over dette grensesprengende bandet. Dette viser at dynamikken kan komme tilbake selv etter mange år uten aktivitet. Stryper trengte en pause, men returnerte med ny energi og spennende kreative visjoner.

Meningen bak navnet

Stryper er et spesielt navnevalg for et band, og mange lurer nok på hva som førte til at det ble akkurat dette navnet. Stryper har sitt opphav i Bibelen. Navnet er inspirert av et utsagn som man finner i Jesaja 53:5. Bandet ønsket å uttrykke sin kristne identitet på en sterkest mulig måte. Da måtte også bandnavnet bære preg av gudstroen.

Stryper vil alltid være kjent som det bandet som gjorde kristenmetall populært. De har produsert mange imponerende album gjennom sin karriere. Når alle hadde avskrevet Stryper så overrasket de med et fantastisk comeback. Dette har bare gjort at bandets posisjon har blitt enda sterkere.