Annen kristen musikk – Whitecross

Whitecross er et kristent metallband som har hatt stor suksess globalt. De har i en årrekke vært en av de viktigste bidragsyterne til kristenrocken.

Whitecross er et spennende band med en helt unik musikalsk stil. De har gjort en stor innsats for metallmusikken innenfor kristne miljøer.

Lang fartstid

Whitecross har holdt på helt siden 1985. Bandet kommer fra Waukegan i Illinois i USA. Allerede i 1987 var de klare med sitt aller første album. I de første årene laget de musikk som satte gitaren i sentrum. De oppnådde tidlig stor suksess med sitt kristne metallkonsept. Dette fungerte godt for bandet helt til de en dag endte med å gjøre store endringer.

Brudd for Whitecross

I 1994 skjedde det noe som skulle endre Whitecross for alltid. Da bestemte Rex Carroll seg for å bryte ut av de populære metallbandet. Scott Wenzel fikk da beholde det kjente navnet, og gi ut ny musikk uten Caroll. Dette skulle føre til et klart brudd med lydbildet som bandet var kjent for. Etter noen år bestemte også Wenzel seg for å ta en pause. I 1998 valgte han å sette bandet på vent mens han begynte å arbeide som misjonær i Sør-Amerika.

Gjenforening

I 2000 gjorde Whitecross comeback med både Wenzel og Carroll. Den første konserten fant sted på Cornerstone Festival. Etter denne festivalen begynte bandet å opptre stadig oftere. De fikk tilbake en stabilitet som de lenge hadde manglet.

Det gjenforente bandet begynte opptakene til et nytt album i 2005. Dette fikk navnet «Nineteen Eighty Seven». Etter dette har Whitecross holdt mange konserter. De er blitt et legendarisk band innenfor sjangeren kristenmetall.

Revolusjonerende for kristen musikk

På mange måter er Whitecross en av de bandene som har revolusjonert kristen musikk. Selv om rock etterhvert ble akseptert blant kristne. Så var det en lang vei fra den konvensjonelle musikken til metall. Dette var en sjangeren som i lang tid ble sett på med negative fortegn i mange kristne miljøer. Bidraget til Whitecross har vært helt avgjørende for den utviklingen som har vært. De har virkelig vært med på å bryte ned barrieren for kristne metallband. De har vist veg for mange dyktige musikere som senere har fulgt i deres fotspor. Dette viser at det kristne budskapet kan kommuniseres gjennom alle typer musikk. Det er ikke den musikalske stilen som definerer om man sprer kristendommen eller ikke.

Priser

Whitecross har vunnet anerkjennelse over hele verden, og har også fått en del priser gjennom sin karriere. De har blant annet vunnet Dove Awards tre ganger. Dette skjedde både i 1990, 1992 og 1994. Dette sier litt om hvilken posisjon de har opparbeidet seg gjennom årene. De er få andre band som har vunnet denne prisen så mange ganger.
Whitecross er et banebrytende metallband som har en sterk stilling blant kristne mennesker i hele verden. De har siden 1980-tallet vist at kristendommen kan kombineres med fengende metall. De har laget musikk av høy kvalitet samtidig som de har lykkes med å spre sitt budskap på en god måte.